block 1

Moč svetilke je izražena v vatih (W)

 

 Do nedavnega je bilo moč svetilke mogoče opredeliti z vati (W), dandanes pa so pri LED-paketih navedeni tudi lumni in volti, ampak kakšna pa je razlika med temi tremi enotami? Odgovorimo na vsa vprašanja in še več!

Nakupujte zdaj!

Watt : Lumen

Moč luči je količina energije/moči, ki jo svetilka potroši, lumen pa je enota za količino svetlobe, ki jo proizvede svetlobni vir. Lumen je pravzaprav enota, ki nam pove, kako močno žarnica sveti, saj označuje intenziteto svetlobe in izhod te specifične svetlobe, medtem ko W prikazuje samo porabo energije svetlobe. Torej, večji kot je izhod (več lumnov), večja je stopnja svetlobe, prav zato je enota lumen zdaj navedena na embalaži žarnic in luči, saj označuje stopnjo svetlosti. Prav zato je pomembno, da več pozornosti namenite navedbi lumnov kot pa vatov.

block 4

LED & moč

W je nemogoče pretvoriti v lumne, saj gre za dve povsem različni merski enoti. Včasih je bilo navedeno, da večja moč oddaja določeno količino svetlobe, vendar se je to spremenilo, tako da zdaj velja, da nekatere LED žarnice z nizko močjo lahko oddajajo tudi veliko svetlobe. Tako da je danes najbolje pogledati navedbo izhoda lumnov in ne samo moč.


Kaj je voltaža (napetost)?

Napetost ali volt predstavlja električno napetost svetilke. V gospodinjstvih Združenega kraljestva je običajna električna napetost 230 V, kar pomeni, da bo večina svetilk delovala s to standardno napetostjo, čeprav obstajajo tudi nekatere izjeme z vgradnimi lučmi (12 V). Če želite pretvoriti visoko napetost (230 V) v nizko napetost (12 V), boste za to potrebovali transformator. Transformator bo poskrbel za pretvorbo iz 230 V v 12 V. Primer tovrstnega transformatorja je npr. polnilec vašega mobilnega telefona ali adapter vašega prenosnega računalnika.

Pomembno si je zapomniti naslednje: razlika med 12 V in 230 V ... spodaj si oglejte prednosti in slabosti. Prednost 12-V luči je, da zdrži dlje, saj za delovanje potroši manj moči, vendar je njena slabost to, da bo delovala le s pomočjo transformatorja. Prednosti 230-V luči so, da za delovanje ne potrebujejo transformatorja, da jih lahko neposredno priklopite na omrežje in da lahko za njih uporabite skorajda vse žarnice.

 
emico-featured